Persbericht concert 30 juni 2018

Posted on Posted in 2. Concerten

Het Rijswijkse strijkorkest Tollens Ensemble speelt onder leiding van Marten Sijbrandij zaterdagavond 30 juni om 20.15 uur in de Oude Kerk aan de Herenstraat te Rijswijk.
Ditmaal geven zij een zomerconcert dat begint met de uiterst populaire Sonate nr 1 van Rossini waarin de contrabas een grote rol speelt. Deze compositie begint met een vrolijke melodie en gaat over in een vriendelijke sfeer, om dan te eindigen met een vrolijk dansje.
Dan volgt het altviool concert van Leo Smit met als soliste Ursula Skaug, 21 jaar en student van Mikhail Zemstov aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Aanleiding was de nagedachtenis van Leo Smit , die 75 jaar geleden in Sobibor werd vermoord. Deze compositie brengt u in Franse sferen, er klinken mooie dialogen met soms een melancholische klankkleur tussen de soliste en het ensemble. Ook is er ruimte voor virtuositeit en misschien voelt u wel die avondzon in een zomerse vallei.
Vervolgens hoort u een compositie geschreven door Tschaikovsky voor een vriend: de Elegie in G. Met daarin o.a. een dansante melodie begeleid door pizzicati, en hoogoplopende emoties die weer afnemen aan het einde van dit werk.
Na de pauze volgt Rachmaninov-vocalise arrangement voor strijkorkest. Van oorsprong een lied zonder woorden waar de menselijke stem als instrument wordt gebruikt. De melodie die oorspronkelijk werd gezongen, en de pianopartij zijn verdeeld over de instrumenten van het strijkorkest. Zéér welluidend, het toppunt van romantiek, een lange streling van het gehoor. Er zijn geen opmerkelijke wisselingen in stemming; droomt u maar lekker weg.
Het laatste werk dat u op deze avond kunt horen is van Hubert Parry: An English Suite. Het is een 7-delig werk met snelheid, afwisseling, lange lijnen en korte sprongen die u in de Engelse tuinen compleet met dansers, schaapjes en herderinnetjes brengt, maar ook terug in het hier en nu, de zomer!

Het strijkorkest Tollens Ensemble werd in 1974 opgericht te Rijswijk. Het ensemble, waarvan de ongeveer vijfentwintig leden gevorderde amateurmusici zijn, werd vernoemd naar de 19e eeuwse volksdichter Hendrik Tollens Czn., die een aantal jaren in Rijswijk woonde op de Ottoburgh, waar thans het Rijswijks Museum is gevestigd. Het Tollens Ensemble heeft concerten gegeven in Denemarken, Frankrijk en Engeland, en speelde in de Rijswijkse zusterstad Beroun in Tsjechie¨. Sinds dit seizoen (2017/2018) staat het ensemble onder leiding van Marten Sijbrandij als vaste dirigent.

Kaarten inclusief programmaboekje en consumptie kosten 17,50 euro, vrienden betalen 10 euro en kinderen tot 16 jaar 5 euro. Kaarten zijn te koop bij Museum Rijswijk, orkestleden en op 30 juni vanaf 19.45 uur in de Oude Kerk.
Tollens Ensemble wordt gesteund door de Gemeente Rijswijk.

Bezoek ons ook op facebook