Tollens Ensemble

Posted on Posted in Geen categorie

Voor strijkorkesten is bijzonder mooie muziek gecomponeerd. Omdat het veelal om een klein orkest gaat, luistert het musiceren nauw. Dat stelt eisen aan de uitvoerend musici. Een strijkorkest is daarmee ook een muzikale uitdaging voor de orkestleden.

Die uitdaging is in 1974 in Rijswijk opgepakt door middel van de toen opgerichte vereniging het “Tollens Ensemble”. Dit strijkorkest vertolkt zowel oudere, als hedendaagse muziek. Het ensemble bestaat uit een 25-tal leden, allen gevorderde en enthousiaste amateurmusici. Het ensemble is vernoemd naar de 19e-eeuwse volksdichter Hendrik Tollens Czn., die een aantal jaren in Rijswijk woonde.

Het Tollens Ensemble treedt frequent op in de Oude Kerk en andere locaties in Rijswijk en in de omliggende gemeenten, meestal met eigen programma’s, soms als begeleidingsorkest van koren. Het orkest heeft succesvolle tournees gemaakt naar Frankrijk, Engeland, Denemarken en Tsjechië.

Het Tollens Ensemble wordt gesubsidieerd door de gemeente Rijswijk en de leden betalen contributie. Daarnaast wordt het Tollens Ensemble ondersteund door een Vriendenvereniging. Deze is vertegenwoordigd bij concerten van het ensemble en draagt financieel bij.