Tollens Ensemble

Tollens Ensemble: een korte geschiedenis

In oktober 1974 besloot een groep professionele musici rond altviolist Coen van der Heide, samen met een aantal gevorderde amateurs, een strijkorkest op te richten. De repetities werden gehouden in het Tollenshuis, de vroegere woning van de dichter Hendrik Tollens, waarin nu het Museum Rijswijk is gevestigd.

Het ensemble trad onder leiding van Coen van der Heide veelvuldig op in Rijswijk en omgeving, aanvankelijk voornamelijk met barokmuziek.

In de loop der jaren werd het repertoire uitgebreid met werken uit de klassieke periode, romantische en hedendaagse werken. Er werd samengewerkt met koren, big bands, dansers en zelfs een marionettentheater. Veel solisten, van altviool tot contrabas, en van hobo tot saxofoon, traden op met het ensemble.

Al vroeg werden contacten gelegd met buitenlandse orkesten, wat leidde tot een aantal concertreizen naar Denemarken en Engeland. Enkele malen werd geconcerteerd in Rijswijks Tsjechische zusterstad Beroun en omgeving. Ook in Frankrijk werden meermaals succesvolle tournees georganiseerd.

Na het overlijden van Coen van der Heide in 2011 is het orkest gedirigeerd door Roberto Beltrán Zavala en na hem door Ivan Hut. Sinds 2017 is de leiding toevertrouwd aan Marten Sijbrandij.

Het tegenwoordige ensemble bestaat uit ongeveer 25 gevorderde amateurmusici.

Het Tollens Ensemble treedt regelmatig op in de Oude Kerk van Rijswijk, maar is ook regelmatig te gast op andere podia, zoals in de Lutherse Kerk in Delft. Ook aan activiteiten van de gemeente Rijswijk wordt medewerking verleend.

Het ensemble wordt ondersteund door de gemeente Rijswijk en er is een Vriendenvereniging, die naast morele ondersteuning ook bijdraagt aan bijzondere projecten, zoals vervanging van de lessenaars waarvan wij spelen.

Toekomst

Het Tollens Ensemble bestaat in zijn huidige vorm al jaren, willen wij mee met veranderde tijden en nieuwe wegen zoeken? Die vraag houdt ons bezig. Wij denken voor de nabije toekomst aan het organiseren van studiedagen waar ook niet leden welkom zijn, aan nieuwe contacten met andere disciplines en andere culturen, aan samenwerking met blazers, aan projecten waar een bijzonder werk tot klinken komt.

Daarbij is inbreng van anderen, buiten het Tollens Ensemble, van onschatbare waarde. Wie zich hierdoor aangesproken voelt nodigen wij van harte uit contact met ons secretariaat op te nemen.